Gegants vells de Sant Boi

Foto: Museu de Sant Boi
Foto: Museu de Sant Boi

Els gegants vells de Sant Boi representen els reis catòlics, Ferran i Isabel. L'ajuntament els va comprar al taller El Ingenio de Barcelona l'any 1962. Es van presentar a l'ajuntament i després es va anar en cercavila, acompanyats per la banda de cornetes de l'Ataneu, fins a l'esglèsia per fer-ne el bateig. En la foto s'aprecia que hi eren presents els gegants Miquel i Montserrat de Molins, els seus padrins. L'any 1962 amb les riudes del Llobregat, els gegants guardats als soterranis de l'ajuntament van desapareixer. Cal recalcar que aquests gegants no tenien colla pròpia i s'havia de pagar a gent de Barcelona perque els fes ballar.

Gegants de Sant Boi

En Baldiri i la Ramona són els gegants nous de Sant Boi. Es van ecarregar al taller del Toni Mujal. El dissabte 19 de maig de 1990 es van batejar en una trobada amb colles d'importancia com els gegants Mustafa i Eliseda del Pi, els gegants nous de Molins, els vells de l'Hospitalet i els vells de la Casa de la Caritat o Carnestoltes de Barcelona entre d'altres. En Baldiri va nèixer a Vilanova i la Geltrú, però s'en va anar a Cuba i va tornar ric i poderòs per construir el Palau de Marianao. La Ramona és una pubilla de St. Boi amb un cistell de pomes. Els seus noms van ser escollits per alumnes d'EGB de Sant Boi, inicialment eren Baldiri i Ramoneta, però es va tallar a Ramona. Aquest gegants han viatgat per tota Catalunya i Espanya. A Catalunya han participat a trobades com la Mercè, el Pi, Cassà de la Selva, Rubi, La Bisbal de l'Empordà.. i a Espanya, l'any 1993 van fer un intercanvi cultural amb els gegants d'Almeria. Van participar en el recorregut de la torxa olímpica. on al Baldiri se li va cambiar el bastó per la torxa, apunt de cremarse-li la capa. Van participar a l'obertura dels Jocs Paralímpics junt amb els gegants de Montornès i el Drac Pepitu de St. Boi a més de més gegants. L'any 1999 per la Xena trobada es van fer la rèplica dels gegants en plom i les màscares. L'any 2000, coïncidint  amb el seu Xè aniversari es va estrenar el ball del Xè aniversari i a la Ramona se li van canviar les arrecades.

El 2005 pel XVè aniversari s'els va restaura i canviar el vestit i van passar de pesar 65kg a 50kg el Baldiri, i 55kg a 45 kg la Ramona.

Gegantons i capgrossos de Sant Boi

El primer gegantó es el Ramonet, un jugador de la Santboiana, concretament en Ramon Verdaguer. Es va batejar en el marc de la IIIera trobada de gegants de Sant Boi, apadrinat per en Pitussant de l'Hospitalet i l'avi del Barça de les Corts, amb qui vam tenir una gran relació d'amistat amb la colla fins que van deixar de tenir-ne. El Ramonet ha tingut diferents etapers, la primera sortia molt habitualment, la segona nomès sortia per festa major i l'última va tornar a ser com la primera. Ha tingut diferents tipus de posició de mans, les primeres eren mòbils i es posaven posaven de tres maneres diferents: de braços creuats, amb la pilota agafada amb les dues mans i unes altres que eren com les porta actualmen, i després es van posar tal i com estan  ara. Al bateig hi va ser present el Ramonet en persona i tambè hi va ser l'any passat al seu XXè aniversari.  

 

La gegantona és la Laieta, es va fer l'any 2003 per Toni Mujal degut a la quantitat de nens que volien portar gegants. Es va presentar en la trobada de gegants de Sant Boi descoberta per tots els nens de la colla després de que els gegants baixesin de l'esglèsia. Va ser apadrinada per tots els gegantons presents a la trobada: Casablanca, escola Santo Tomàs de Sant Boi, La Roca del Vallès, Blanes, Poble Sec, St. Andreu de la Barca, El Prat i nosaltres. Aquest any la Laieta fara deu anys juntament amb el Sambo que en fara cinc celebraran una gran festa.

 

El sambo va ser el nostre últim gegantó batejat representa el president del Santboià de l'any 2008, junt amb el centenari de l'equip. L'any 2009 l'equip ens el va cedir per que nosaltres poguessim fer-lo ballar.  De moment no esta oficialment batejat ja que no té padrins. 

En la história dels gegants de Sant Boi hem tingut molts capgrossos però els més famosos han sigut dos animals el Ruc i un elefant en Dumbo i els dos van ser comprats a El Ingenio.

 

El Ruc es va comprar l'any 1999 i es el capgros que més ha sortit, des de la seva estrena va sortir ininterrumpudament fins el bateig de la Laieta i la seva última sortida va ser a la Ciutat Gegantera del Prat  del 2004.

 

A la Puríssima del 2011 es va presentar el Dumbo per els nens que eren massa petits per portar la Laieta però volien ser geganters. Va sortir durant tot aquell any i actualment s'esta reparant degut al seu mal estat